69 producten


Goedkope Mountainbike (MTB, ATB)

Een voordelige mountainbike, ook wel MTB of ATB genoemd, is het type fiets dat gebruikt wordt door de avonturiers onder. Vaak rijden ze off-road en over onverharde wegen of paden. In de bergen komen dit soort fietsen ook veel voor, vandaar de naam. Maar in Nederland zijn de bergen nogal ver te zoeken. Bossen en weilanden zijn echter ook geen enkel probleem voor een mountainbike. Door het brede bandprofiel ontstaat er een verhoogde grip op de ondergrond en slipt deze niet zomaar weg. Zeker als er stunts meer uitgevoerd worden is het belangrijk dat de fiets stabiel neer kan komen. Oorspronkelijk komt de mountainbike sport uit de Verenigde Staten, Californië om precies te zijn. Hier zijn bergen genoeg en begonnen de eerste waaghalzen al om deze op de fiets te trotseren. Echter konden zij nog geen gespecialiseerde fietsen kopen omdat deze simpelweg niet bestonden. De eerste mountainbikes werden dan ook zelf in elkaar gezet.

Sindsdien is er erg veel veranderd en zijn er sinds late jaren ’70 begonnen verschillende fabrikanten met het maken van mountainbikes. Er werden lichtere materialen gebruikt en het frame werd dikker op bredere banden toe te laten. Sommige elementen van de BMX zijn overgenomen en toegepast op de nieuwe fiets. Versnellingen bleken als snel essentieel voor een mountainbike, het eerste officiële model had er dan ook 18. Door de toename in populariteit van deze nieuwe sport, kwamen er meer diverse mountainbikes. De fietsen werden sterker en konden gebruikt worden van een meer agressieve rijstijl. Nu bestaan er mountainbikes met wel 30 versnellingen en luxere toepassingen zoals vering. De mountainbike wordt vooral gebruikt op ruig, heuvelachtig of moeilijk berijdbaar terrein, zoals ook voor wedstrijden langs de kustlijn.

Mountainbike kopen?

Bij Ado bike heeft u de keuze uit een groot aantal verschillende kleuren mountainbikes. Ook zijn er veel mountainbikes voor kinderen beschikbaar. Voor mountainbikes gelden andere wielmaten dan reguliere fietsen. 26 inch is namelijk de standaard voor volwassenen. Het frame van de mountainbike kan bestaan uit aluminium of staal. Aluminium is lichter qua gewicht en is roestvrij. Handig wanneer u vaak door de modder of regen fietst. Staal maakt de fiets zwaarder, maar ook zeer stevig. Het aantal versnellingen ligt, zeker bij de volwassen mountainbikes, veel hoger dan bij een reguliere fiets. Dit komt omdat er vaak op diverse soorten terrein wordt gefietst en dus regelmatig geschakeld moet worden. De volgende wielmaten zijn beschikbaar:

  • 20 Inch (6 - 8 Jaar)
  • 24 Inch (8 - 12 Jaar)
  • 26 Inch (10- 14 Jaar)

Hierbij is de mountainbike 26 inch het meest populaire onder kinderen. Veel mountainbikes beschikken over een verende voorvork of zelfs verend frame. Dit is gedaan om de impact van de eventuele sprongen te verminderen. Het kan handig zijn om een los spatbord aan te schaffen. Kijk goed naar de breedte van de banden en welk spatbord hier het beste bij past. Elke mountainbike heeft een bovenste framebuis waardoor het op een herenfiets lijkt. Echter kunnen dames natuurlijk ook prima gebruik maken van deze fietsen!

Framemaat kinder mountainbike

Omdat kinderen nog lang niet uitgegroeid zijn en kunnen verschillen van lengte op dezelfde leeftijd, kan het lastig zijn de juiste framemaat te vinden een nieuwe voordelige mountainbike. Om er zeker van te zijn dat u de juiste kinderfiets kiest voor uw kind raden wij u aan op deze pagina de framemaat te berekenen. Zo kan uw kind gelijk genieten van zijn of haar mountainbike. 

[powr-popup id="65279077_1659354748"]