Bereken gemakkelijk de framemaat van uw fiets

Wij vinden het belangrijk dat u op uw nieuwe fiets, ook lekker zit. Dit heeft onder andere te maken met de framemaat van de fiets (in cm uitgedrukt). Bij kinderfietsen heeft dit te maken met de wielmaat (in inch uitgedrukt). Om een indicatie te krijgen van welke framemaat of wielmaat bij welke lengte hoort. Verwijzen wij u naar onze tabellen hieronder. Voor herenfietsen, damesfietsen, jongensfietsen, en meisjesfietsen gelden allemaal andere maten, let dus goed op. De framemaat van een fiets wordt de hoogte in centimeters tussen de trapas en de zadelbuis van de fiets bedoeld.

Om er zeker van te zijn dat je nieuwe fiets helemaal op maat is, raden wij je aan om de fiets uit te proberen in één van onze winkels. Je kunt dan het beste eerst contact opnemen met de desbetreffende winkel om te kijken of jouw fiets op voorraad is in de winkel. Als dit niet het geval is, zijn er altijd vergelijkbare fietsen met dezelfde framemaat die u kunt uitproberen.

 Voor de juist maat kinderfietsen is het belangrijk dat uw kind met beide benen bij de grond kan komen. De lichaamslengte van uw kind is belangrijker dan de leeftijd bij het berekenen van de framemaat. Dit komt omdat niet elk kind even lang is op dezelfde leeftijd. Een kind van 7 jaar en 129cm kan beter voor een fiets van 24 inch kiezen. Zeker omdat kinderen nog veel groeien en er zo langer van de fiets gebruik gemaakt kan worden.

 Zelf eenvoudig de framemaat van uw fiets berekenen:

  1. Ga met beide benen ongeveerd 15cm uit elkaar staan en meet de afstand vanaf de grond tot aan de kruishoogte. Druk de hoogte uit in cm en niet in inch.
  2. Vermenigvuldig het getal van stap 1 met 0,68. De uitkomst van deze som is de framemaat die het beste bij uw nieuwe fiets past.

 

Is de uitkomst van deze som bijvoorbeeld 51,6, dan kunt u het beste een fiets kiezen met een framemaat tussen de 51 en 52cm. Beschikt u over een fiets met een verende zadelpen? Haal dan 4cm van de framemaat af. Deze 4cm wordt namelijk gebruikt door de vering in de zadelpen.

Wanneer de uitkomst van de berekening tussen twee hele waardes ligt is er een vuistregel van toepassing. Bij normaal gebruik neemt u de grotere framemaat en bij sportief gebruik kiest u voor een kleinere framemaat. Om de framemaat van uw oude fiets op te meten, pakt u de afstand van het einde van de zitbuis tot aan het midden van de trapas. 

Nu u weet wat de perfecte framemaat voor uw nieuwe fiets moet zijn, kunt u verder met shoppen!

Herenfietsen                                                                        Damesfietsen

Framemaat herenfietsen                              Framemaat damesfietsen

 

Jongensfietsen                                                                    Meisjesfietsen

Framemaat jongensfietsen                               Framemaat meisjesfietsen