Speed Pedelecs: een snelle e-bike voor een scherpe prijs

Voor de echte snelheidsduivels zijn er de speed pedelecs. Deze speciale e-bikes kunnen snelheden bereiken van tot wel 45km/h. Een goede vervanging voor de auto dus! Lees goed de beschrijving onder aan deze pagina over de speciale regelingen voor Speed Pedelecs.

1 artikel(en)
Van laag naar hoog sorteren
1 artikel(en)
Van laag naar hoog sorteren

Korte geschiedenis van de speed pedelec

Voor de inmiddels gewoon of traditioneel geworden e-bike die enkel ondersteunt en dus niet rijdt als je zelf niet trapt, hoeft u geen kentekenplaat en is een verzekering niet noodzakelijk.

De evolutie van de elektrische fiets heeft echter inmiddels  een ware sprong gemaakt met de komst van de high speed e-bike, beter bekend als de speed pedelec. Deze snelle e-bike ondersteunt tot 45 km/u. Deze fiets maakt het de wetgevers toch wel lastig, wat resulteert in wisselende en daardoor onduidelijke regels.

De high speed e-bike - wat voor regels gelden er?

Sinds 1 januari 2017 bestaat er een duidelijke wet- en regelgeving voor de speed pedelec. Nou ja, duidelijk? Wij worden bestookt met vragen van onzekere rijders die graag aan de regels willen voldoen, voor de veiligheid en natuurlijk om een boete te voorkomen.

Moet ik een rijbewijs hebben voor een speed pedelec?

Voor de wet is het bezitten van een bromfietscertificaat - het AM-rijbewijs - verplicht. Als u een auto- of motorrijbewijs hebt, beschikt u automatisch ook over het bromfietscertificaat. De minimale leeftijd om op een speed pedelec te mogen rijden is 16 jaar.

Moet er een kentekenplaat op een speed pedelec?

Ja, dat moet. Met ingang van 1 januari 2017 moeten alle speed pedelecs worden voorzien van een gele kentekenplaat.

Moet ik een speed pedelec verzekeren?

Ja, een WA verzekering is verplicht.

Wat is mijn plaats op de weg als ik op een speed pedelec rijd?

Een speed pedelec mag alleen op het fiets/bromfietspad of op de rijbaan, en dus niet op een fietspad. Gemeenten mogen zelf bepalen waar de speed pedelec wel of niet mag rijden. Exacte voorschriften kunnen verschillen per plaats.

Hoe hard mag ik met een speed pedelec?

Voor een speed pedelec gelden de volgende maximumsnelheden:

- Op de rijbaan: 45 km/h

- Op het fiets/bromfietspad buiten de bebouwde kom: 40 km/h

- Op het fiets/bromfietspad binnen de bebouwde kom: 30 km/h

Heeft u vragen of bent u opzoek naar meer informatie over een speed pedelec. Kom dan langs in een van onze filialen, hier staat ons vakkundig personeel voor u klaar. Zij kunnen uw helpen met alle vragen die u maar heeft. Ook kunt langs komen voor een vrijblijvende proefrit.