Fietsband plakken | Hoe plak je een band in een paar simpele stappen

  • Geplaatst op
  • Door Jana
  • 0
Fietsband plakken | Hoe plak je een band in een paar simpele stappen

Een fietsband plakken, het is makkelijker dan je denkt! In dit artikel leggen we graag je graag uit hoe je in een paar simpele stappen je banden kunt plakken.

Band pakken, wacht hier niet te lang mee!

Fietsen met een lekke band is niet alleen lastig maar zeker ook niet aan te raden. Wanneer er niet genoeg lucht in een band zit, of deze zelfs lek is, loopt de binnenkant van de velg tegen de band aan. Hierdoor kan de band compleet scheuren en zelfs de buitenband kapot gaan. Wanneer dit het geval is, moet de hele band vervangen worden en ben je stukken duurder uit. Naast dat fietsen met een lekke band schadelijk is voor de hele band en velg, fiets het ook nog eens helemaal niet lekker. Hoe minder lucht in de band, des te groter de weerstand en hoe harder je moet trappen om vooruit te kunnen komen!  Gelukkig is een band plakken is vaak erg goedkoop en met een beetje kennis redelijk snel te doen.

Een snelle manier om te testen of de band daadwerkelijk lek is, is deze op te pompen en vervolgens een nachtje laten staan. Wanneer je zeker weet dat het ventiel goed vast zit, maar de band toch leeg is, zit er een lek in.

Je fietsband plakken in 6 simpele stappen

Er zijn een aantal dingen die je nodig hebt bij het plakken van een band. Dit zijn: bandenplakkers, bandlichters, theedoek, plakkertjes, schaar, lijm, stift, emmer water en een fietspomp. Tevens hebben wij een handig bandenplaksetje waar je de bandlichters, plakkers en lijm kunt vinden.

Hieronder volgt een stappenplan voor het plakken van een fietsband:

  • Zet de fiets ondersteboven op het zadel en stuur. Let er op dat de lak van het stuur niet beschadigt door de harde ondergrond. Je kunt eventueel een zeil of doekje onder het zadel en stuur leggen.

  • Laat de lekke band helemaal leeglopen door het ventiel open te draaien. Haal het ventiel er uit en bewaar deze goed. Haal met de bandlichters de band omhoog door deze aan één kant omhoog te duwen. Trek de hele binnenband naar buiten en duw het ventiel omhoog. Kijk eerst of er geen voorwerpen in de band zitten die een lek kunnen veroorzaken. Controleer ook de velg van het wiel.

  • Zoek vervolgens de lek waar de lucht uitloop. Luister of kijk waar het gat zicht op de lekke band bevindt. Een makkelijke manier om de lek in de band te vinden wanneer je deze niet kunt zien of horen, is met een emmer water. Haal de band door de emmer en kijk of er luchtbelletjes ontstaan. Maak de plek met de lek droog met de theedoek en markeer deze met een stift.

  • Knip een bandplakker op maat die past bij het gat. Meestal is een plakkertje van ongeveer 1,5cm groot genoeg. Belangrijk is om ronde hoeken aan het plakkertje te knippen omdat deze dan beter blijft zitten op het ronde oppervlak. Veeg de plek met de lek nog een keer goed droog.

  • Pomp de band een beetje op zodat er wat vorm in komt. Smeer de lijm op de plek met de lek én de plakker. Wacht een paar seconde tot te lijm wat dof wordt en druk vervolgens de plakker stevig op zijn plaats. Houd deze twee minuten vast totdat je er zeker van bent dat deze vast zit. Plak eventueel de losse randjes vast met lijm.

  • Haal het ventiel uit de binnenband en stop de band weer terug. Plaats het ventiel weer door het gat en pomp de band op totdat deze weer vorm heeft. Haal dan de buitenband met je vingers weer binnen de velg tot het niet meer gaat. Gebruik voor het laatste stukje eventueel de bandenlichters! Trek de bandenlichter nooit zomaar helemaal door naar boven, maar wrik deze voorzichtig weer tussen de buitenband en velg vandaan. Kneed alles goed op z’n plek en pomp de binnenband geheel op. Controleer of het ventiel zit en recht naar binnen wijst. Zet de fiets weer overeind. Pomp eventueel nog een beetje bij.


We hopen dat we je hebben kunnen helpen bij het plakken van je band!  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Webshop keurmerk