De Actieradius van uw elektrische fiets

 • Geplaatst op
 • 0
De Actieradius van uw elektrische fiets

De actieradius van uw elektrische fiets is een belangrijk gegeven, maar wat wil dit nou precies zeggen? In deze blog leest u alle belangrijke informatie en krijgt u een duidelijk beeld van alle factoren die van inlvoed kunnen zijn op de actieradius van uw e-bike. 

Wat is de Actieradius van een elektrische fiets?

De actie radius is, kort gezegd, de afstand die gefietst kan worden met een accu die volledig is opgeladen tot het moment dat deze leeg is. Dit is een indictie van de afstand die vermeld wordt bij een e-bike als de actieradius. Echter is er een verdere uitleg nodig om precies aan te geven wat invloed heeft op de actieradius en hoe deze berekend wordt. Met behulp van een formule kan aangegeven worden wat het aantal watturen van een e-bike accu is. Vermenigvuldig jet aantal ampère uur (Ah) met het aantal Voltage (V). De formule ziet er dan als volgt uit: Wh = Ah x V. Echter is de actieradius niet de exacte afstand die een e-bike zal kunnen rijden op één volle accu. Er zijn namelijk veel factoren dien van invloed zijn op deze afstand. Vandaar dat het ook een indicatie wordt genoemd.

Factoren die van invloed zijn:

De actieradius van een e-bike wordt vaak onder optimale omstandigheden getest en gemeten. Een makkelijk voorbeeld van een factor die van invloed kan zijn op de actieradius van uw e-bike. Hoe meer tegenwind u ervaart, des te harder de elektrische motor van de fiets moet werken om dezelfde snelheid aan te kunnen houden. De accu van uw fiets zal sneller leeg gaan dan wanneer het altijd compleet windstil is. Echter zijn er ook factoren die u niet snel zullen opvallen zoals een wat zachtere bandenspanning. Hieronder zijn een aantal belangrijk factoren weergegeven die van invloed kunnen zijn op de actieradius van een accu.

 • Tegenwind
 • Bandenspanning
 • Rijsnelheid
 • Gewicht berijder
 • Gewicht bagage

Er zijn echter ook kleine dingen die wat minder van invloed zijn, maar nog steeds bijdragen aan een mindere actieradius. In sommige gevallen kunt u hier zelf niks aan doen om dit te beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de gesteldheid van de weg. Wanneer u over een slecht wegdek fietst ondervindt de e-bike meer weerstand en zal de accu sneller leeg gaan. Hieronder een lijst met kleine factoren die van invloed kunnen zijn op de actieradius.

 • Acculeeftijd
 • Fietsgedrag
 • Versnellingengebruik
 • Staat van de weg
 • Temperatuur in omgeving

Er bestaan grote verschillen in Watturen tussen de verschillende merken en modellen die aanwezig zin. Sommige merken zijn wat duurder qua aanschafprijs en bieden een betere accu of accu met meer opslagcapaciteit. Doorgaans bieden kleinere accu’s een actieradius van 40 tot 50km, maar er bestaan ook modellen die moeiteloos 200km halen.  

Bekijk hier ons hele aanbod elektrische fietsen en maak uw keuze!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Webshop keurmerk