Blijf veilig fietsen met deze Wintertips

  • Geplaatst op
  • 0
Blijf veilig fietsen met deze Wintertips

Fietsen in de Winter kan voor veel problemen zorgen. Zeker omdat de winters in Nederland nogal onregelmatig kunnen zijn. Hier kunt u een aantal handige tips lezen die u het hopelijk wat makkelijker maken in deze gladde periodes van het jaar.

Maak uw fiets winterbestendig 

De winters in Nederland willen nog wel eens erg verschillen van dag tot dag. Zo ligt er momenteel een pak sneeuw en is het glad, maar volgende week is het weer 10 graden en doet men alsof het lente is. Fietsers kiezen ervoor om de fiets als vervoersmiddel te gebruiken, maar wat nou als het dus zo glad is of vol met sneeuw ligt? In dit blog leest u diverse tips hoe u alsnog veilig de weg op kan in de winterse omstandigheden.

Tip 1: Goede verlichting

Het wordt steeds vroeger donker, dus dat betekent dat goede verlichting noodzakelijk is. Als fietser heeft u niet overal voorrang. Het is daarom belangrijk dat automobilisten u wel zien. Sowieso is het handig om voor vertrek te controleren of uw voor en achter lamp het doen. Fietst u op een erg donkere weg, dan raden wij ook aan om verlichtingen om uw arm te doen of extra op uw stuur en zadel. Let er wel op dat het niet toegestaan is om de verlichting op de knipperstand te zetten. Dit veroorzaakt te veel afleiding in het verkeer.

Tip 2: Banden zachter

Met sneeuw en gladheid kan het helpen om de banden ietwat leeg te laten lopen. Hierdoor wordt de band zachter, maar vooral breder, waardoor er meer grip ontstaat. Nu is het zo dat veel fietsbanden standaard al wat zacht staan, dus dat komt in dit geval goed uit! Let er op dat u de lucht er gecontroleerd uit laat lopen. Draai niet het hele ventiel gelijk open, maar laat die geleidelijk aan gebeuren.

Tip 3: Blijf extra goed opletten

Zowel automobilisten als fietsers en voetgangers kunnen zich in de maling laten nemen door onzichtbare gladheid. De remweg van auto’s en fietsen kan veel langer worden door het gebrek aan grip op de weg. Kijk daarom ook altijd goed op de weg of u iets ziet glinsteren. Het kan zomaar een dun laagje ijs zijn dat genoeg is om u weg te laten glijden. Houd ook afstand van sneeuwranden en stoepjes. Is het echt niet mogelijk om op een veilige manier door de fietsen, stap dan af en ga dat stuk verder met fiets aan de hand. Voorkomen is beter dan genezen (in dit geval van een zere elle boog of pols!).

Tip 4: Zadel lager

Als u over sneeuw en ijs rijdt, dan is de kans aanwezig dat u wegglijdt en misschien ten val komt. De eerste reactie is natuurlijk om de val op te vangen met uw handen of benen. Om dit te vergemakkelijken is het handig om uw zadel wat lager te zetten, zodat u ook makkelijker bij de grond kunt. Overigens is het altijd aan te raden het zadel niet te hoog te zetten. Let er wel op dat u het zadel niet té laag zet. Dit voorkomt dat u te zwaar moet gaan trappen.

Wilt u zonder problemen veilig fietsen in de winter, overweeg dan ook om een winter service beurt voor uw fiets te laten doen. De monteurs controleren alles en vervangen onderdelen waar nodig. Tot en met januari geldt ook nog een speciale aanbieding in de filialen. De winterbeurt kost geen €65, maar €39. Kom dus snel langs in een van onze 4 filialen

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.